Processen

Nitrotec®

Een oppervlaktehardingsproces voor staal en gietijzer, uitgevoerd in een gasoven, maakt het oppervlak slijt- en corrosiebestendig.

Bekijk ook de brochures en certificaten

Het Nitrotec®-proces verandert het oppervlak van staal en gietijzer in een zeer slijtvast oppervlak dat sterk en corrosiebestendig is. Nitrotec-lagen worden gecreëerd in een stikstof en koolstof afgevende gasatmosfeer bij temperaturen van 590 – 740 °C.

De behandeling vormt een aan het oppervlak samengestelde laag van ijzernitride, met een dikte van 5 tot 50 µm, ondersteund door een stikstof-koolstofrijke diffusiezone in het basismateriaal. Door de keuze van de behandelingstemperatuur, -tijd en het stikstofpotentiaal van de atmosfeer worden de microstructuur, samenstelling en hardheid van de verbindingszone en de onder het oppervlak liggende diffusiezone gecontroleerd. Een innovatieve oxidatietechniek en speciale op waterbasis afschrikmiddelen, eventueel gecombineerd met een organisch sealantmiddel, worden afhankelijk van de technische eisen van een bepaalde toepassing gebruikt.

hardingsdiepte en hardheid

Nitreerdiepte:

Dikte ijzeroxide laag (Fe304):

Dikte verbindingszone (CLT)*:
Gietijzer:
Staal:

Oppervlaktehardheid*:

 0,1 – 1,0 mm

1 – 4 µm

5 – 50 µm
5 – 20 µm
15 – 50 µm

300 – 1000 HV

*De hardheid en laagdikte zijn afhankelijk van het toegepaste materiaal.

Nach oben scrollen