Toepassingen

Nitrotec®

Een oppervlaktehardingsproces voor staal en gietijzer, uitgevoerd in een gasoven, maakt het oppervlak slijt- en corrosiebestendig.

Bekijk ook de brochures en certificaten

De uitstekende slijtagebestendigheid en de significante verhoging van de mechanische eigenschappen door toepassing van het Nitrotec® proces hebben tot een wereldwijde inzetbaarheid geleid.

Er zijn in het verleden veel pogingen ondernomen om hardings- c.q. oppervlaktetechnieken te ontwikkelen waarmee gelijktijdig de slijttagebestendigheid, de vermoeiingssterkte en corrosiebestendigheid verbeterd kunnen worden. Conventionele processen zoals nitreren, boreren en coaten kunnen hierin niet altijd voorzien.

Sinds decennia bestaat er bij Aalberts Surface Technologies een proces, Nitrotec® genaamd. Dit proces zorgt voor een sterke verbetering van de slijtbestendigheid en de vermoeiingssterkte maar heeft ook zeer goede tribologische eigenschappen die o.a. het koudlasverschijnsel tegenwerken. Dit terwijl gelijktijdig de corrosiebestendigheid wordt verhoogd. Een ander esthetisch pluspunt is het antraciet tot zwart gekleurd uiterlijk.

Wat hierbij ook een belangrijke factor is, is de uiterst geringe invloed op maat- en vormtoleranties. In directe vergelijking met conventionele hardingsprocessen zijn de maat- en vormveranderingen minimaal en kunnen passingmaten worden behouden. Omdat dit een diffusieproces is en geen coating, vindt er geen “opdikking” plaats.

Algemeen gezegd biedt het de industrie dan ook de ultieme oplossing als slijtage- en sterkte hand in hand moeten gaan met een goede tot zeer goede corrosiebestendigheid en een uitstekende beheersing van maat- en vormtoleranties.

Enkele voorbeelden:
Nitrotec® kent m.n. zijn toepassing in de automobiel industrie waarbij grote aantallen tegen competatieve prijzen en met grote reproduceerbaar een oppervlaktebehandeling moeten ondergaan. Het zijn veelal gestanste onderdelen uit diverse kwaliteiten plaatstaal met verschillende diktes welke voorzien worden van een Nitrotec® laag. Onderdelen die in hun applicatie mechanisch sterk worden belast zoals hefbomen, sluitpallen, scharnieren, kleponderdelen etc. zijn voorzien van een Nitrotec® laag.

Verder vind je Nitrotec® behandelde onderdelen terug bij elektrisch handgereedschap, diverse overige gereedschappen en door de goede loopeigenschappen en de hoge mechanische belastbaarheid is dit proces uitermate geschikt voor aandrijfkettingen.

In de pneumatische en hydraulische industrie wordt het Nitrotec® proces toegepast voor cilinders en zuigers. Dit op basis van de uitstekende tribologische eigenschappen en als alternatief voor hard chroom.

Enkele voorbeelden van Nitrotec toepassingen:

Scroll naar boven