Eigenschappen Nitrotec®

Nitrotec®

Een oppervlaktehardingsproces voor staal en gietijzer, uitgevoerd in een gasoven, maakt het oppervlak slijt- en corrosiebestendig.

Bekijk ook de brochures en certificaten

eigenschappen Nitrotec®

De nitroteclaag van de applicatie heeft een positieve invloed op de eigenschappen van het product zoals hier beschreven.

 • Slijtagebestendigheid
 • Oppervlaktehardheid
 • Mechanische eigenschappen
 • Vermoeiingsterkte
 • Loop- (Tribologische) eigenschappen
 • Corrosiebestendigheid
 • Oppervlaktegesteldheid
 • Esthetische gesteldheid
 • Goede maat- en vormvastheid
 • Alternatief t.o.v. hardchroom plating
 • Gewichtsreductie
 • Kostenbesparing

slijtagebestendigheid

De hoge oppervlaktehardheid in combinatie met de samenstelling van de verbindingslaag en de aanwezigheid van de microporiën, welke smeermiddelen kunnen opnemen en afgeven, resulteren in een uitstekende slijtage bestendigheid.

drukbestendigheid (hardheid)

De hardheid van zowel verbindingslaag als ook het hardheidsverloop van de randzone zijn een indicatie voor de weerstand van blijvende indrukking als gevolg van een puntbelasting.

sterkteverhoging

Wanneer tijdens het Nitrotec® proces snel wordt afgeschrokken, wordt de sterkte van dunne doorsneden, zoals bv. bij plaatstaal, significant verhoogd. Dit resulteert zowel in een verhoging van de rekgrens als ook de weerstand tegen vermoeiing.

loop- (tribologische) eigenschappen

Mede gezien de specifieke samenstelling van de verbindingslaag, kunnen Nitrotec® lagen, in specifieke gevallen,  zonder lagering op elkaar en op andere oppervlaktesubstraten inwerken zonder additionele smering.

corrosiebestendigheid

Nitrotec® in combinatie met een organische sealant, opgeslagen in de microporiën van de verbindingslaag, heeft een corrosiebestendigheid beter dan bij elektrolytisch gecoate producten en vergelijkbaar met die van gemiddelde RVS-staalkwaliteiten. Een combinatie van verschillende oppervlaktefinishes met een breed  aanbod aan organische sealant resulteert  in een corrosiebestendigheid van minimaal 240 uur in een zoutsproei neveltest.

oppervlaktegesteldheid

De milieuvriendelijke en schone Nitrotec® behandelingen, garanderen een optimale oppervlaktegesteldheid.

esthetisch uiterlijk

Het Nitrotec® proces geeft een attractief, esthetisch antraciet tot zwart uiterlijk, aan de toepassing.

maat- en vormvastheid

Bij conventionele hardingsprocessen ontstaan doorgaans niet beheersbare maat- en vormveranderingen. Deze worden veroorzaakt door het afschrikken bij hoge behandelingstemperaturen. Tijdens het Nitrotec® proces vinden deze structuurveranderingen niet plaats waardoor nauwkeurige maat- en vormtoleranties, in het bijzonder bij dunwandige producten, worden gewaarborgd.

laagopbouw

De laag, welke gevormd wordt tijdens het Nitrotec® proces, de zogenoemde verbindingszone, wordt ondersteund door een stikstof austeniet laag. De verbindingslaag wordt afgesloten met een oxidelaag, deze oxide magnetiet genoemd, is ca 1 µm dik en kan, indien gewenst, worden vergroot tot 4 µm.

Ook de dikte van de verbindingslaag is variabel instelbaar afhankelijk van materiaal en toepassing. Onder de stikstof-austeniet laag, wordt de zogenoemde diffusiezone gevormd.

Scroll naar boven